Täällä on tottunut siihen, että esimerkiksi kadulla "hello, where are you from" -lausetta huutelevat eivät tee sitä kohteliaisuuttaan. Joko ne haluavat myydä jotain, viedä taidenäyttelyyn josta ei pääse pois ostamatta sikahintaista tekelettä tai tarjota perinteisen teeseremonian, jonka hinta pompsahtaakin yht'äkkiä. Näitä huutelijoita löytyy etenkin Tian'anmeniltä ja Silk Marketin nurkilta. Näiden lisänä ovat kerjäläiset, joista eilen taisin tavata moraalittomimmasta päästä olevan. Keskellä risteystä notkuvat tyypit pistivät muksunsa juoksemaan perääni lahjetta repimään.

Laahustelin siis puolikrapulaisena ja nestehukkaisena pitkin lähikortteleita, ja poikkesin kauppakeskukseen hakeakseni kaupasta vähän lisää herkkuja. Siinä maleksiessani kuului takaa taas "hello", ja pieni perässäni kävelevä täti selitti katselleensa minua ja minun olevan hyvin hienon ja ryhdikkään näköinen, tai jotain. "You look very professional" ja odotin, että kohta tyrkytetään taas jotain. Joko tapasin poikkeuksen, joka vahvistaa säännön, tai täti havaitsi minun olevan huono kohde kun en edes hidastanut askeliani. Ystävällisesti toki kiitin kohteliaisuudesta(?) ja vastasin olevani Suomesta. En tiedä olenko liiankin kyyninen, mutta ensimmäinen ajatus jonkun paikallisen tehdessä tuttavuutta on "millähän konstilla tuo yrittää kupata rahaa".

Kiinassa ei "less is more" -menttaliteetista ole tietoakaan. Joulun lähestyessä on joka paikkaan tungettu valoja, ja useimmiten ne ovat vielä vilkkuvia sellaisia. Yhden ravintolan ikkunasta bongasin hillittömään tahtiin vilkkuvat joulukuusen valot. Rauhallista ruokahetkeä siinä sitten vaan. Joulukoristeita, toinen toistaan mauttomampia, on myös alkanut näkyä siellä täällä. The Place on myös saanut oman annoksensa tästä kaikesta, ja paikka on viritelty täyteen valaistusta. Onneksi niitä suunnittelemassa on ollut jokseenkin täysipäinen ihminen, eikä koko paikka vilku ja välky ja ole täynnä eriväristä kauheutta. Valoja sytyteltiin eilen, ja nappasin pari kuvaa ohimennessäni. Hyvää ensimmäistä adventtia.

Kotitalo on oikealla kadun toisella puolen
jouluvalot_placella.jpg


Yläpuolella olevalla screenillä pyörii toistaiseksi paikan mainos
jouluvalot_placella2.jpg