Syyskuu on kuulemma ollut ennätyslämmin, ja allekirjoitan tämän kyllä ihan täysin. Aurinko on paistanut, eikä aamuisinkaan ole vielä tarvinnut palella. Viime vuonna muistaakseni oli huomattavasti kylmempi, aamulenkin aikana lämpöä oli kokoinasen asteen verran plussan puolella. Nyt on ollut kymmentä-viittätoista astetta. Ei hassumpaa! 

Syksyn tulon huomaa oikeastaan parhaiten siitä, että illat ovat huomattavasti pimeämmät kun pari kuukautta sitten. Tällaisena kun syksy etenisikin - ei vaakatasossa tulevaa vettä ja myrskytuulia, vaan mukavan hämyisiä iltoja ja rauhallista liukua kohti talvea. Eilen laitoin takapihalta jo hiukan ränsistyneet amppelikukat pois ja ripustelin lyhtyjä tilalle. Saunan jälkeen oli harvinaisen tunnelmallista istua pimeässä illassa, ja koitin taas vangita fiiliksen mielen syövereihin. On sitten jotain mitä talvella muistella... Puut ja pensaat eivät vielä ole kaljuuntuneet talven edessä, ja olo oli kuin etelä-euroopassa konsanaan. Kissojen ulkohäkkikin sai oman lyhtynsä, ja sitä varmasti ihmeteltiin kolmen karvanaaman voimin. Lyhty mokoma kun roikkuu tassunkantaman ulkopuolella.

Räkätauti ei tahdo hellittää, vaan roikkuu sitkeästi kiinni aiheuttaen esimerkiksi ärsyttävää yskää. Kävin viikolla salilla havaitsemassa, että flunssan jälkeen ei kannata rehkiä, ja fillaroimassa vain jäädäkseni melkein Ladan alle. Ajelin aivan omissa ajatuksissani, kunnes yht'äkkiä havahduin siihen, että farmarilada porhaltaa kumit ulvoen melkein päälle. Säikähdin aivan tolkuttomasti ja karjaisin ladakuskille, ja olisin huitonutkin, jos ei olisi ollut täysi työ pitää fillaria pystyssä. Hermostuin vissiin niin, että ajelin rauhallisen lenkin sijasta 15 km veren maku suussa, ja kotona keuhkoja korvensi taas. Olisi pitänyt ottaa rekisterinumero ylös ja soittaa haukkumapuhelu vatipäisesti ajelevalle miehelle.

Nyt on edessä pari viikkoa lomaa, ja reissu Budapestiin on buukattu. Lähdemme Annikan kanssa kostoksi humputtelemaan, armaat miehemme nimittäin painelevat Oktoberfesteille Saksaan. Sitä ennen olisi tarkoitus notkua kotosalla ja sisustaa esimerkiksi terraariota hiukan uusiksi. Pitkäkyntiset termiitit ovat taas silponeet kiipeilypuihin kiedottuja köysiä niin, että liskola näyttää punk-bändin harjoitussalilta. Odotettavissa ainakin Iitan suunnalta pihinää ja puhinaa, ja varmasti muutama hännänisku. Ja terraarion ulkopuolella on arvovaltainen tuomaristo vahtimassa ja leikkimässä narunpätkillä.