Sunnuntaiaamu valkeni Rovaniemellä helteisenä ja kovin hyttysten täytteisenä. Ilmalla tuntui olevan hampaat, eikä ulkona huvittanut viettää sekuntiakaan enemmän kun mitä on ehdottomasti pakko. Auton pakkaus sujui siis ainakin omalta osaltani ennätysvauhdilla, ja lähdimme Sarapaltio-residenssistä kohti Arktikumia. Tankin kautta, possut kun ovat kovin janoisia.

Arktikumissa oli jo suurin osa porukasta paikalla, ja meidät oli komennettu muodostelmaparkkiin komeasti pääoven eteen. Bussilastillinen saksalaisia + muutama hassu japsituristi täytti muistikorttejaan possujen kuvilla sillä aikaa, kun klubin jäsenet tutustuivat oppaan avulla paikan saloihin. Edellisillan saunominen yhdistettynä kuohuviiniin ja valvomiseen kostautui, ja kahvihammasta kolotti sietämättömästi. Oppaan kierroksen jälkeen olikin pakko saada kahvia ja sämpylää, ja esimerkiksi revontuliin tutustuminen sai jäädä. Pienoismalli sakemannien tekosista Rovaniemellä jäi muuten mieleen. Kiukuttaahan se, jos suunnilleen 90% kaupungista on tuhkana sen jälkeen, kun teutoonit siellä käväisevät. 

Suoritimme  yhteislähdön kohti ensimmäistä etappia, ja yleisöä riitti. Turistit saivat taatusti rahoilleen vastinetta, Arktikumin lisäksi saivat tuta 24:n urheiluauton letkan liikkeellelähdön. Radioihin ei alkumatkasta huudeltu juurikaan mitään tönintäkommentteja tai sen suurempia kettuiluja...tai sitten ne menivät meiltä tyystin ohi. Oma halpa ja ilmeisesti kosmisen huono PMR-radiomme kun välitti vähänkin kauempaa tulevan puheen kohinana ja rätinänä. Ihmettelin oikein ääneen, että miten hitossa peräpään valvoja saa siitä suhinasta selvää, että keula kääntyy sille ja tälle tielle. No heillä on hiukan järeämpi rario kun meillä...

Huristelimme koko ajan karummaksi käyviä maisemia pitkin kohti pohjoista, pysähtyen aina välillä joko kahville tai ihailemaan maisemia. Liikennettä tuntuu pohjoisessa olevan huomattavasti vähemmän kuin etelässä, mutta teiden kuntokin on vähän mitä sattuu. Iskarit olivat välillä kovilla, ja kapealla tiellä vastaan huristeleva tilataksi aiheutti ylimääräisiä naamanliikkeitä ainakin jokaiseen uraan ja halkeamaan tarraavien Sarapaltioiden autossa. Lämpötilakin laski tasaisesti, ja Rovaniemellä riittäväksi havaittu shortsit-t-paita -varustus oli pian aivan riittämätön. Kinttuja paleli aina kun pysähdyttiin, ja kattopalakin asennettiin paikoilleen.

Olin aivan hillittömän väsynyt koko päivän, ja Jussi saikin ajella koko matkan. Väsymys aiheuttaa myös kiukkua, ja pienikin vastoinkäyminen miltei katkaisi pinnan. Esimerkiksi se, että puhelimen telineen imukuppi lakkasi imeytymästä kiinni lasiin oli miltei Richterin asteikolla mitattavan kiukun arvoinen. Pidin kuitenkin mölyt mahassa, ja söin Brunbergin karkkitukusta ostettua karkkia. Ja räpsin kuvia, tunturia kohti ajeleva possuletka oli melko komean näköinen. Kävimme kääntymässä Pallaksen parkkipaikalla, ja korkeanpaikankammoisena katsoin kauhuissani päidemme yläpuolella hissukseen huristelevia gondolihissejä. Ja etenkin sitä, mihin ne ovat matkalla! Laskettelemaan tänne? Noilla hisseillä muka tuonne ylös asti? No ei takuulla.

Matkan varrella eivät "siviilit" juurikaan letkaa häirinneet. Lounaalta Äkäslompololta lähtiessä letkan keskelle ilmestyi pari hassua muunmerkkistä autoa, mutta muutaman ohituksen jälkeen nämä ei-porukkaan-kuuluvat ymmärsivät väistyä ja päästää loput ohi. Monessa paikassa letkaa kuvattiin, ja vielä useammassa paikassa osoiteltiin sormella. Muutama porokin tuli nähtyä, joista ensimmäinen päästi kai hätäpissan sännättyään ensin vastaantulijoiden kaistalta hänen takiaan matelevan possuletkan halki metsikköön.

Majoituimme lopulta hotelli Hettaan, ja huomenna letka suuntaa Norjaan. Tate valotti päivällisellä hiukan norskien suhtautumista liikennerikkomuksiin ja kävi ilmeisen selväksi, että rajanylityksen jälkeen kannattaa kaasujalka pitää kurissa. Riittävän ronskista ylinopeudesta kun ei selviä pelkillä (hillittömillä) sakoilla, siinä heilahtaa häkki. Ihan oikeasti! Lupauduin ajamaan huomenna, joten jos ei blogi päivity ihan hetkeen, voi olla että kirjoittaja istuu norjalaisessa putkassa tiilenpäitä lukemassa :-)